2014. január 31., péntek

Papanasi - a román túrófánk



A krumplileves után készültek ezek a finom, puha fánkocskák. A recept egy kedves román kolléganőmtől van, többféleképpen készítettem már, most a hozzávalók hiányosságai miatt változtattam a recepten, de mondhatom, egyáltalán nem vált a kárára az egyszerűsítés. 

Hozzávalók:
500 g jó zsíros tehéntúró (ez lényeges mert ettől lesz puha)
2 tojás
150 g cukor, 1 vaniliáscukor
250 g liszt
1 kávéskanál szódabikarbóna, kevés citromlével fölfuttatva
csipet só
tálaláshoz tejföl, áfonyalekvár, porcukor

A tehéntúrót alaposan lecsöpögtetjük, hozzáadjuk a liszt kivételével az összes hozzávalót és alaposan elkavarjuk. Végül hozzáadjuk a lisztet is és kanál segítségével jól összedolgozzuk, elég lágy tésztát kapunk, amit 1-2 órát pihenni hagyunk.Ha túl lágynak találjuk a tésztát akkor még adjunk hozzá egy kis lisztet.
 Ezután lisztes kézzel gombócokat illetve kis golyókat formázunk a tésztából.
 Lisztes kézzel egy kissé ellapítjuk a gombócokat, a közepükbe az ujjunk segítségével lyukat fúrunk
Olajat hevítünk majd szép pirosra sütjük a fánkocskákat,, vigyázzunk ne legyen nagyon forró az olaj, csak lassú tűzön, mert kívül hamar megégnek, de a belsejük sületlen marad.

Számomra tejföllel és áfonyalekvárral az igazi, de csak simán porcukorral is tálalhatjuk. A gyerekek imádják és én is.

.


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése