2014. április 6., vasárnap

Magos zsemlék



Lassan próbálom becsempészni a családi péksütikbe a teljes kiőrlésű lisztet, most egy többféle magos lisztkeveréket használtam fele-fele arányban. Sikerrel jártam ízlett mindenkinek, többféle ínycsiklandó szendvicset készítettem belőlük.

Hozzávalók 6 darab nagyobb zsemléhez:

15 dkg magos vegyesliszt (jó bármilyen teljes kiőrlésű, rozs vagy tönköly liszt)
15 dkg kenyérliszt nálunk ez a 650-es
0,5 dl tej
2 dl tejföl
7-8 dkg vaj
1 tk porcukor
2 dkg élesztő
1 tojás sárgája
2 csapott teáskanál só

 Az élesztőt felfuttatjuk a langyos tejben elkavart cukorral. A lisztet elkavarjuk a sóval, majd az összes hozzávalóból selymes tésztát dagasztunk. Letakarjuk és 50 perc alatt duplájára kelesztjük. Ekkor lisztezett felületen zsemléket formázunk és sütőpapírral bélelt tepsire rendezzük és még egy 45 percet kelni hagyjuk.Sütés előtt lekenjük tojással megszórjuk magokkal.


 A sütőt előmelegítjük 180 fokra és kb 20 perc alatt pirosra sütjük a zsemléket.




Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése