2014. május 17., szombat
Zserbó
Az ünnepek, lakodalmak süteménye. Többféleképpen szoktam készíteni, ez most a klasszikus változat.
Hozzávalók:
600 g liszt
250 g zsiradék (én most 100 g sertészsírt és 150 g vajat használtam)
20 g élesztő
150 ml tej
100 g cukor
1 tojás
csipet só
1 üveg barack lekvár
200 g őrölt dió, 100 g darabos
200 g cukor
100 g csoki, 1 ek. olaj
A tejben egy kevés cukorral felfuttatjuk az élesztőt. A zsiradékot elmorzsoljuk a lisztet, majd a hozzávalókat alaposan összegyúrjuk. Letakarva egy fél órát pihentetjük. Egy tepsit kibélelünk sütőpapírral, a tésztát 4 részre osztjuk majd egyenként kinyújtjuk tepsi nagyságúra. Az első lapot a tepsibe helyezzük megkenjük baracklekvárral és rászórjuk a cukorral elkevert dió egyharmadát majd befedjük tésztalappal, ezt megismételjük kétszer, a felülre került lapot megszurkáljuk villával és 30 percet pihentetjük. Közben előmelegitjük a sütőt 180 fokra és a sütit kb. 40 perc alatt megsütjük. Mikor kivesszük akkor egy tálcára fordítjuk és hagyjuk kihűlni. A mázhoz vízgőz fölött megolvasztjuk a csokit, elkavarjuk benne az olajat és a süti tetejére simítjuk.
Feliratkozás:
Megjegyzések küldése (Atom)
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése